Sakarya Meydan Muharebesi (23 Ağustos - 13 Eylül 1921) Hakkında?

Sakarya Meydan Muharebesi (23 Ağustos - 13 Eylül 1921), Türk Kurtuluş Savaşı'nın en kritik ve dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk kuvvetlerinin, Yunan işgaline karşı verdiği destansı bir mücadele ile tarihe geçmiştir. Sakarya Nehri çevresinde gerçekleşen bu muharebe, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde zaferle sonuçlanmıştır.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin temel nedeni, Yunan kuvvetlerinin Anadolu'nun iç kesimlerine doğru ilerleyerek Ankara'yı ele geçirme planıdır. Yunan ordusu, 1921 yazında büyük bir taarruz başlatarak Polatlı'ya kadar ilerledi. Bu durum, Ankara'da büyük bir tehlike yaratmış ve Türk ordusunun savunma pozisyonuna geçmesini zorunlu kılmıştı.

Mustafa Kemal Atatürk, 5 Ağustos 1921'de TBMM tarafından Başkomutanlık yetkisiyle donatıldı ve ordunun başına geçti. Atatürk, "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır" diyerek savunma stratejisini belirledi. Bu strateji, Türk ordusunun geniş bir alanda esnek savunma yaparak düşmanı yıpratmasını öngörüyordu.

23 Ağustos'ta başlayan muharebe, yaklaşık üç hafta boyunca şiddetli çatışmalara sahne oldu. Sakarya Nehri'nin doğusundaki savunma hatlarında Türk kuvvetleri, büyük bir direniş gösterdi. Yunan ordusu, Türk savunmasını kırmak için yoğun saldırılar düzenledi ancak Türk askerlerinin inatçı direnişi karşısında başarılı olamadı. Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün liderliğindeki Türk ordusu, karşı taarruzlarla Yunan kuvvetlerini geri püskürttü.

13 Eylül 1921'de muharebenin sona ermesiyle, Yunan ordusu büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı. Bu zafer, Türk Kurtuluş Savaşı'nın seyrini değiştirdi ve Yunan işgaline karşı büyük bir moral ve stratejik üstünlük sağladı. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde dönüm noktası olarak kabul edilir ve Atatürk'e "Gazi" unvanının verilmesine vesile olmuştur.

Bu zaferin ardından, Türk ordusu Yunan kuvvetlerini Anadolu'dan tamamen atmak için hazırlıklara başladı. Sakarya Zaferi, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ne giden yolu açtı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna zemin hazırladı.

Sakarya Meydan Muharebesi, Türk milletinin azim, kararlılık ve fedakarlıkla dolu mücadelesinin simgesi olarak tarihteki yerini almıştır. Bu muharebe, "Türk'ün makus talihinin yenildiği" an olarak anılır ve her yıl 13 Eylül'de zaferin anısına törenlerle kutlanır.