Uluslararası Sözleşmeler ve Tahkim Sertifikalı Eğitim Programı

Uluslararası Sözleşmeler ve Tahkim Sertifikalı Eğitim Programı

Uluslararası Sözleşmeler ve Tahkim Sertifikalı Eğitim Programı mesleki gelişimi destekleyici, işletmelere ve kişileri destekleyici olması için hazırlanmıştır. Ülkemiz ve kurumlarımıza katkı sağlayacağı düşünülerek oluşturulmuştur.

Uluslararası Sözleşmeler ve Tahkim Sertifikalı Eğitim Programı ile kazanmaya hak kazanacağınız üniversite onaylı ve eDevlet'te sorgulanabilir belge ile CV'nizi güçlendirebilir, İşe girişte ve yükselmede avantajlı konuma gelebilirsiniz.

TAHKİM NEDİR?

Tahkim, uyuşmazlıkları tahkim kurulları ile çözümleme sürecidir.

Tahkim mahkemeleri en fazla üç hakemden oluşmaktadır. Tahkim süreci gizlidir ve halka açık değildir. Kural olarak tahkim kararları kesin ve bağlayıcıdır.

Uluslararası Tahkim Ne İçin Kullanılır?

Uluslararası tahkim bazen uluslararası uyuşmazlık çözümünün melez formu, medeni hukuk usulü ile ortak hukuk usulü unsurlarını harmanladığı için, taraflara, uyuşmazlıklarının çözüleceği tahkim prosedürünü tasarlama konusunda önemli bir fırsat sunarken. Uluslararası tahkim, kabul edilen herhangi bir anlaşmazlığı çözmek için kullanılabilir “arbitrable,” kapsamı eyaletten eyalete değişen bir terim, ancak ticari uyuşmazlıkların çoğunu içerir.

Şirketler, sık sık diğer işletmelerle olan ticari sözleşmelerine uluslararası tahkim anlaşmalarını dahil eder, böylece anlaşmayla ilgili bir anlaşmazlık ortaya çıkarsa, geleneksel mahkeme davalarını takip etmek yerine tahkim yapmak zorundadırlar.. Tahkim ayrıca, iki tarafça “başvuru sözleşmesi” olarak bilinen bir anlaşmazlığı çözmek için de kullanılabilir., bu sadece bir anlaşmazlık ortaya çıktıktan sonra imzalanan bir tahkim anlaşmasıdır.

Tipik tahkim anlaşmaları çok kısa. ICC model tahkim şartı, Örneğin, sadece okur:

İşbu sözleşmeden doğan veya bu sözleşmeyle bağlantılı olarak ortaya çıkan tüm anlaşmazlıklar, nihayetinde Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Kuralları uyarınca, söz konusu Kurallara göre atanan bir veya daha fazla hakem tarafından çözülecektir..

Taraflar ayrıca sık sık sözleşmeyi düzenleyen yasa ile ilgili kurallar ekler, hakem sayısı, tahkim yeri ve tahkim dili.

Uluslararası Tahkim Kuralları Nelerdir?

Çoğu uluslararası tahkim kurumu, tahkim yoluyla çözülecek uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin kurallar sağlar. En iyi bilinen tahkim kuralları Uluslararası Ticaret Odası kurallarını içerir (“ICC”), Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi (“LCIA”), Amerikan Tahkim Derneği Uluslararası Uyuşmazlık Çözümü Merkezi (“ICDR”), ve Singapur Uluslararası Tahkim Merkezi'nin kuralları (“SIAC”) ve Hong Kong Uluslararası Tahkim Merkezi (“HKIAC”). Yatırım tahkimleri genellikle Dünya Bankası'nın Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nin kuralları uyarınca çözülür (“ICSID”) veya Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu (“UNCITRAL”) kurallar. Rus işletmelerini içeren birçok tahkim Stockholm Ticaret Odası kuralları uyarınca gerçekleşiyor (“SCC”).